Európai Regionális Fejlesztési Alap
0

Egészséges ételek a karácsonyi ünnepi asztalon

Egészséges ételek a karácsonyi ünnepi asztalon

A karácsonyi vacsora a legtöbb helyen a bőségről szól, arról, hogy a család apraja nagyja degeszre eszi magát a finomabbnál finomabb falatokkal. Miért kellene azonban a nehéz, zsíros, cukros ételekkel terhelni a gyomrot, amikor lehet könnyű, egészséges, de mégis finom falatokat is választani? Az egészséges karácsonyi vacsorához adunk néhány tippet!

 

Miért jó, ha egészséges a karácsonyi vacsora?

A karácsonyi habzsi-dőzsi és az egészséges ételek sokak fejében nem férnek meg egymás mellett. Ebben az időszakban gyakran a háttérbe szorul, hogy amit megeszünk az ne csak ízletes, hanem egészséges is legyen. Gondoljunk csak arra, hogy a klasszikus magyar karácsonyi eledelek közül hány olyat találunk, ami valóban jót tesz a szervezetnek. Nem sokat, igaz?

Az, aki az év 363 napján elhiszi, hogy ami egészséges, az lehet finom is, miért tenne másként éppen karácsonykor? Különösen annak tudatában, hogy az egészséges ételek kevéssé terhelik meg a szervezetet, könnyebben emészthetők, így nem kell hasgörcsöktől szenvedve átvészelni ezt az időszakot.

Az egészséges ételek értékes tápanyagokat, a szervezet számára fontos ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaznak. A karácsonyi vacsora így kifejezetten hasznos lehet a szervezet számára, feltöltve annak tápanyagraktárait mindenféle jóval.

Nézzük, mi kerüljön az asztalra!

Hal

A hal roppant egészséges az év bármely szakában, tanácsos is sokat fogyasztani belőle. Karácsonykor azonban különösen nagy szerephez jut, azon kevés alkalmak egyike ez, amikor kifejezetten szokás halat enni. Ha egészséges karácsonyi vacsorát szeretnél, akkor mindenképpen szerepeljen a menüben a hal is.

 

Sovány húsok

Vannak olyan családok, ahol a hús nem hiányozhat a karácsonyi kínálatból. Nincs is ezzel semmi baj, de ha már hús, akkor törekedj arra, hogy az minél könnyebb és soványabb legyen. A csirke, a pulyka remek választás lehet, ráadásul megannyi módon elkészítheted őket.

 

Zöldség minden mennyiségben

Az egészséges táplálkozásra kevésbé figyelők a zöldségeket ebben az esetben letudják azzal, hogy a köret krumpli lesz, a főétel mellé pedig savanyúságot kínálnak. Azért érezzük, hogy ebben van némi csúsztatás, igaz? A legjobb, ha a zöldségek nyersen, például saláta formájában vagy párolva kerülnek az asztalra. Válogass minél színesebb darabokat, így még szebbé varázsolhatod az asztalt!

 

Gyümölcs alapú desszert

Az édesség karácsonykor kritikus pont, hiszen minden rendes vacsora egy ínycsiklandó desszerttel ér véget. Válassz egy könnyű gyümölcs alapú habot, készíts pohárkrémet, vagy chia pudingot, hidd el, a gyomrod meg fogja hálálni, hogy nem egy újabb szelet túlédes tészta alapú sütivel terheled.

 

Jöjjön néhány menü-variáció!

 

Első menü variáció

Előétel: Sushi – Recept: https://bit.ly/32R3K0P

Főétel: Rostonsült lazac párolt zöldségekkel – Recept: https://bit.ly/3Gg5hff

Desszert: Gesztenyegolyók – Recept: https://bit.ly/300LKQI

 

Második menü variáció

Előétel: Cukkini pite cottage cheese-zel – Recept: https://bit.ly/3IyxGiS

Főétel: Sült cékla saláta vegán lencsefasírttal – Recept: https://bit.ly/3GnwWv7, https://bit.ly/3oo04fs 

Desszert: Bounty pohárkrém: https://bit.ly/3oraqLD

 

Harmadik menü variáció

Előétel: Avokádóleves garnélával – Recept: https://bit.ly/3rFeytw  

Főétel: Zöldfűszeres csirkemell borsópürével és chilis-mézes sütőtökkel – Recept: https://bit.ly/3G8W7Bo

Desszert: Chia puding: https://bit.ly/32Tcaos

 

A cikkhez kapcsolódó termékek...


Menü / Étlap

0 termék - 0 Ft

A kosarad üres!