0

Az olajos magvak jótékony hatása az egészségre

Az olajos magvak jótékony hatása az egészségre

Dió, mogyoró, mandula, pisztácia - és még sorolhatnánk hosszasan azokat az olajos magvakat, amiket előszeretettel fogyasztunk, leginkább nassolnivalóként. Érdemes azonban a mindennapi étrendbe is beépíteni őket. Hogy miért? Ennek jártunk utána!

Az ősz beköszöntével a hideg időjárás próbára teszi az emberi szervezetet. A megfelelő tápanyagok és immunerősítés hiányában könnyedén megadhatja magát a különféle vírusoknak. Érdemes ilyenkor különösen ügyelni az étkezésre és a természetből beszerezni az értékes anyagokat. Ősszel dőzsölhetünk a jobbnál jobb egészséges élelmiszerekben, ilyenek például a magvak, melyek szezonja eredetileg őszre tehető, szerencsére azonban ma már az év bármely szakában elérhetőek.

Az olajos magvak szervezetre gyakorolt jótékony hatása nem vitatható. Általánosságban elmondható, hogy csökkentik a vércukorszintet, magas kalciumtartalmuknak köszönhetően erősebbé varázsolják a csontokat, mivel sok magnézium található bennük, segítenek a feszültség oldásában, a stresszel való megküzdésben. Telítetlen zsírsavakban bővelkednek, aminek eredményeképp hozzájárulnak ahhoz, hogy az érfalak megőrizzék rugalmasságukat ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az olajos magvak tehát a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik nemcsak ősszel, hanem egész évben. Mivel igen koncentrált tápanyagforrások, így elegendő belőlük egy kisebb mennyiség is, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az egészségre. Nézzük a legismertebbeket részletesen!

Dió

A dió sokoldalúan felhasználható, mind a dióbél, mind pedig az egész dió fogyasztható, utóbbi félig érett állapotban. Rengeteg A-, E- és B-vitamint van benne, tiamin-tartalmának köszönhetően védi az izmokat és az idegeket. Friss leveléből, melyben igen sok C-vitamin van, tea készíthető. Omega-3 zsírsavakban, magnéziumban, fluorban, rézben káliumban és mangánban is jelentős mennyiség megtalálható benne.

Mandula

A mandula telítetlen zsírsavakban gazdag, ahogy E-vitaminban is, utóbbi a sejtfalak és a bőr fitten tartásáért felel. Olyan értékes anyagokban bővelkedik, mint a B-vitamin, a folsav, a foszfor, a magnézium, a kalcium, a mangán vagy éppen a cink. A mandulaszemek azonban nemcsak a konyhában jeleskednek, előszeretettel alkalmazza őket a kozmetikai ipar és a gyógyászat is.

Földimogyoró

Az olajos magvak legismertebbike a földimogyoró, ami leginkább sós változatban, nassolnivalóként kerül az asztalra. B- és E-vitamin, illetve fehérje tartalma kiemelkedő, nagyjából 50%-ában pedig roppant értékes olajok gazdagítják. Gyulladáscsökkentő hatása van, emellett pedig a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is segít.

Pisztácia

Az anyagcsere zavartalan működéséhez elengedhetetlen az arginin, ami a koleszterinlerakódást megelőző nitorgén-oxid szint fenntartásában nyújt segítséget. Ez az anyag igen jelentős mennyiségben van a pisztáciában. Összességében a koleszterinszint és a magasvérnyomás csökkentéséhez járul hozzá. Antioxidánsokban, fehérjékben, ásványianyagokban, vasban, magnéziumban és kalciumban is igen gazdag, így mindenképp érdemes szemezgetni belőle.

Tökmag

Kedvelt csemege a tökmag, ami magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszer, jó hatást gyakorol a koleszterinre, a prosztata egészségének megőrzésére és a szív működésére is. A többi maghoz képest kevesebb zsiradékot tartalmaz, ami diétázók számára fontos információ.


Menü / Étlap

0 termék - 0 Ft

A kosarad üres!