Európai Regionális Fejlesztési Alap
0

Gombakrémleves több variációban

Gombakrémleves több variációban

Az ősz a gombászás időszaka! Ilyenkor a bátrabbak finomabbnál finomabb kincsekre bukkanhatnak az erdőkben, akik pedig biztosra szeretnének menni, a boltok polcairól válogathatnak az ínycsiklandó gombafajták közül.

A gomba igen megosztó élelmiszer: általában vagy nagyon szereti valaki, vagy pedig még az illatát sem bírja elviselni. Azok, akik az előbbi táborba tartoznak, egy igen értékes alapanyaggal színesítik az étkezésüket. A gombák ugyanis bővelkednek vitaminokban, jó hatást gyakorolnak az anyagcserére, az immunrendszerrel, nem mellesleg pedig alacsony kalóriatartalmuk miatt a diétás étrendbe is könnyedén beilleszthető.

Gomba a gasztronómiában

250 körül van azoknak a gombáknak a száma, melyek ehetők és nem károsak az egészségre. Ez azt jelenti, hogy igen sokféle típusú gomba kerülhet az asztalra, arról nem is beszélve, hogy milyen változatosan lehet elkészíteni őket.

Fontos, hogy ha gombát készítesz, akkor sose nedvesen tedd a gombafejeket a serpenyőbe, így ugyanis a rajta lévő víz miatt nem tud majd megpirulni. Szerencsés, ha forró serpenyőben hirtelen sütőd, ebben az esetben ugyanis nem tudja majd kiengedni a benne tárolt nedvességet. Ez az oka annak is, hogy nem szabad besózni a gombát a sütés korai szakaszában. Érdemes bő zsiradékban sütni, és ügyelni arra, hogy ne legyen túlságosan telepakolva a serpenyő.

Gombakrémleves-variációk

A gombából számos ízletes étel készülhet, például sütve, rántva, pörköltként, töltelékként. A párolt gomba például kiváló saláta feltét, amivel laktatóvá és izgalmassá varázsolhatod az ételt. Akár levesként is megállja a helyét. Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a krémlevesek, melyek igen sokféle alapanyagból, például gombából is el lehet készíteni. Nézzünk néhány szuper receptet!

Vargányás gombaleves

Igazi őszi csemege készíthető vargányából! Ez a különleges finomság bárkit megmelenget egy hűvös őszi napon.

Mi kell hozzá?

  • egy maréknyi szárított vargánya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 leveskocka
  • 3 kisebb krumpli
  • 1 dl főzőtejszín
  • petrezselyem, só és bors

A maréknyi szárított vargányát áztassuk be annyi vízbe, hogy ellepje azt. Amíg a gomba felpuhul, addig a krumplit vágjuk fel kis kockákra és a hagymát is tisztítsuk meg és aprítsuk fel. Tegyük fel főni a krumplit és a hagymát a leveskockával. Kis idő elteltével, amikor már a krumpli nagyjából megpuhult, adjuk hozzá a gombát és annak levét is. Főzzük 10 percig, és ha már minden összetevő teljesen puha, akkor turmixoljuk össze egy botmixerrel. A gombás egyveleghez adjuk hozzá a tejszínt és a petrezselymet, ízesítsük, forraljunk rajta még egyet és már tálalhatjuk is ezt az őszi finomságot!

Krémleves rókagombából

Az erdő hangulatát csempészi a falak közé a rókagomba, amit ismerhettek nyúlgomba, sárgagomba, csirkegomba, de akár nyulica néven is. A belőle készült krémleves pedig egyenesen isteni!

Mi kell hozzá?

  • fél kg rókagomba
  • 2 nagy lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál újhagyma
  • 40 g vaj
  • leveskocka
  • napraforgóolaj
  • 1 dl tejszín
  • 1,5 dl fehérbor
  • 10 dkg bacon
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, kakukkfű

A napraforgóolajat és a vajat egy edényben hevítjük, majd a lilahagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadunk 400 g gombát, a fokhagymát, majd megszórjuk liszttel. Ezt követően felöntjük vízzel, beletesszük a leveskockát, a fűszereket és főzzük bő negyedórán át. Ha megpuhult a gomba, akkor turmixoljuk, adjuk hozzá a tejszínt és a fehérbort. Feltétként pirítsunk hozzá bacont és a maradék gombát, majd némi friss újhagymával tálaljuk.

+1 Saláta gombával és dióval

Ha nincs időd levest főzni van egy tuti tippünk, ami gyors és ízletes. A gomba ugyanis kiváló saláta feltét is. Gyorsan összeállítható saláta ötletünk biztos siker akár köretként, akár főételként.

Mi kell hozzá?

  • római saláta
  • főtt tojás
  • csirekemell filé
  • mozarella sajt
  • dió
  • gomba
  • újhagyma
  • olivaolaj
  • balzsamecet

A római salátát, az újhagymát és a főtt tojásokat apróra vágjuk. A gombát kevés olivaolajon megpirítjuk és a mozarella sajjtal, dióval együtt a salátához adjuk. Opcionálisan tehetünk rá sült csirkemellfilét, amitől még tartalmasabb lesz a saláta. Olivaolajjal, balzsamecettel ízesítjük és már kész is van.

Meghoztuk a kedved a gombához? Kínálatunkban ízletes gombakrémlevest is találsz, sőt ha magad állítod össze a salátádat , feltétként pirított gombát is választhatsz. Nézz körül laktató ételeink között és rendeld meg a te kedvencedet!

A cikkhez kapcsolódó termékek...


Menü / Étlap

0 termék - 0 Ft

A kosarad üres!