0

A halfogyasztás előnyei

A halfogyasztás előnyei

A halak nagyon magas víztartalommal rendelkeznek, közel 80%-kal, emellett pedig izomrostjai közt nagyon laza a jelenlévő kötőszövet, így emésztése nem jelent komoly megterhelést gyomrunknak. Halak tekintetében az energia- és a zsírtartalom szoros összefüggésben állnak egymással: az olajban gazdag halak – mint a lazac , a makréla, a pisztráng vagy a hering – több energiát biztosítanak, míg zsírban szegényebb típusuk – mint a tőkehal – kevesebb energiával bírnak.

A halak tehát nagyon értékes zsírforrások, élettani hatásuk elképesztően hasznos. Különösen az olajosabb típusok azok, amelyek gazdagok D-vitaminban és az úgynevezett Omega-3 zsírsavakban. Ebből a zsírtípusból a szervezet számtalan nagyon fontos folyamatot képes támogatni. Ilyenek például a szem és az agy fejlődésének folyamatai, a szív- és érrendszeri panaszok megelőzése, valamint a testünk gyulladásos állapotainak mérséklése.

Ásványi anyagok vonatkozásában is ki kell emelni a halat, mint kiváló forrást: a foszfor és kálciumtartalmuk igen magas. A fogszuvasodás megelőzésében is szerepet játszanak magas fluoridtartalmukkal és a pajzsmirigyműködést is segítik jódtartalmukkal. Szeléntartalmuk a káros szabadgyökökkel veszik fel a harcot, így a szív-és érrendszer működését támogatják.

A halak csoportosítása

A halakat húsuk színe alapján az alábbi kategóriákra oszthatjuk. Megkülönböztethetünk fehér húsú halakat (például a tonhal), vagy sötét húsú halakat (így például a makréla).

A halakat akár származásuk szerint is csoportosíthatjuk, így megkülönböztethetünk édesvízi és tengeri halakat. Fontos megemlíteni, hogy a természetes módon előforduló halak mellett nagy mennyiségben vannak jelen az úgynevezett tenyésztett halak is, amelyek akvakultúrában, speciális ökológiai kultúrában nevelkednek.

Halválaszték Magyarországon

Itthon elérhetők a friss, a hűtött és a fagyasztott halak, halszeletek, de kedvelt kategória még a halfilé is, azaz a konyhakész, szálkamentes verzió. Az azonnal fogyasztható termékek köre is igen tág, találkozhatunk halakkal konzervek, pácolt halak formájában vagy saláta, pástétom, füstölt, sózott és szárított verzióban.

Mennyi az annyi?

A szakemberek véleménye szerint heti minimum egy alkalommal kellene 10-15 dkg halat elfogyasztanunk ahhoz, hogy a halak által biztosított előnyös tulajdonságokat élvezhessük.

Kedvelt népszerű halfajták és hatásaik:

Lazac: a lazac színanyagát biztosító astaxantin az immunrendszert erősen támogatja. Fogyasztásának hatására csökkent a gyulladást jelző anyagok mennyisége laboratóriumi mintákban, valamint jelentősen késlelteti az érelmeszesedés kifejlődését. Omega-3 tartalmának köszönhetően a szívritmuszavar és a pitvarremegés is jelentősen csökkent a vizsgált alanyoknál.

Tonhal: a tonhalban lévő értékes tápanyagok elsősorban a szív egészségének tesznek jót, csökkentik a szívkoszorúér-betegség kialakulásának kockázatát. A tonhal tele van Omega-3 zsírsavval is, amely a káros LDL-koleszterin szintjét is csökkenteni tudja, így védelmezve az artériákat és az ereket a károsodásoktól, amelyek okozói lehetnek a szívbetegségnek, illetve a keringési rendszer egyes betegségeinek. A tonhal továbbá gazdag forrása a C-vitaminnak, a cinknek és a mangánnak, amelyek hatékony antioxidánsnak számítanak.

Mixelj különleges salátát lazaccal vagy tonhallal:

https://freshland.hu/salata-mixer


Menü / Étlap

0 termék - 0 Ft

A kosarad üres!