0

Makrotápanyagok

Makrotápanyagok

Diéta, fogyókúra, életmódváltás esetén gyakran találkozhatunk a makrotápanyag kifejezéssel. Hogy pontosan mit is jelent ez? Most lerántjuk a leplet.

Makrotápanyagoknak nevezzük a szénhidrátot, a fehérjét, a zsírt. Az első három tényező helyes arányainak beállítása segít minket abban, hogy hosszútávon elérjük a megfelelő céljainkat. Fogyás, szálkásítás, izomépítés – a különböző célok, különböző tápanyagbeállításokat igényelnek. Fontos tényező mindemellett a beiktatott testedzések típusa és mennyisége, ez nagy mértékben befolyásolja a már említett arányokat.

Ha testzsír csökkentés a célunk, akkor a szénhidrátbevitel mérséklése a járható út, emelt fehérje és mérsékelt zsírfogyasztással. Ha szeretnénk tömeget növelni, akkor a szénhidrát fogyasztást kell előtérbe helyezni, a zsír és fehérjefogyasztás pedig ezt kövesse.

A pontos kalkuláció kapcsán fontos tudni, hogy a makrotápanyagok mennyi kalóriát tartalmaznak. Általánosságban kijelenthető, hogy 1 gramm fehérje és szénhidrát 4 kalóriának felel meg, míg 1 gramm zsír 9 kalóriának. Ebből már könnyedén ki lehet kalkulálni, hogy egy átlagos-diétás 1500 kalóriás napi limit esetében miből és mennyit fogyaszthatunk, illetve azokat milyen arányban kell elosztanunk ahhoz, hogy elérhessük céljainkat. Bár ezek az arányok elsőre szigorúnak tűnhetnek, de ne feledjük el, hogy a diéták többsége úgy van kialakítva, hogy napi szintű mozgás is bele van kalkulálva, ezáltal legalább 3-500 kalóriát elégetünk.

A makrotápanyagok minősége természetesen egy újabb kardinális kérdés. Igyekezzünk a táplálékot bevinni minőségi alapanyagokból: a szénhidrát legyen lehetőség teljes kiőrlésű gabonaféle, kenyérből preferáljuk a hagyományos eljárással készültet, például a kovászolt kenyeret. Fehérjékből helyezzük előtérbe étkezéseink során a sovány húsokat, halakat, fogyasszunk rendszeresen belsőségeket is, zsírokból pedig kerüljük a transzzsírsavakat és együnk omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, mint például lazacot, chia magot, tojást.

Az vagy amit megeszel, egyél tehát mindennap kiegyensúlyozottan és egészségesen – a Freshlandben ebben segítünk neked minden nap!


Menü / Étlap

0 termék - 0 Ft

A kosarad üres!